Kırmızı İplik Konuşma ve Sohbetler Dizisi - 2
"Kırmızı İplik" Konuşma ve Sohbetlerinin ikinci konferansı "Açıkta ve Yüklü: Kentte Sanat ve Sergi Yapmak" başlığı altında, 10-11 Haziran 2008 tarihlerinde İTÜ Mimarlık Fakültesi, Taşkışla 127'de gerçekleşti.
İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Programı işbirliğiyle düzenlenen konferansın programı, Can Altay ve Philipp Misselwitz tarafından hazırlandı.
Konferansa katılım herkese açık ve ücretsizdi.
Konferans, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Sivil Toplum Diyaloğu: Kültür Hareketi" programı kapsamında desteklendi.
10 Haziran 2008, Salı
17.00 Sanat ve Şehir-Araçsallaştırmanın Bilinçli ve Bilinçsiz Biçimleri
İlk panel sanatsal ve küratöryel pratiğin şehre etkilerini değerlendiren yazar ve aktörlerin sunumlarına ayrıldı. Sanatçıların ve küratörlerin çıkarları kentsel politika belirleyicilerinin, girişimcilerin ve kentsel planlamacıların çıkarlarıyla nasıl iç içe geçiyor ve/veya çakışıyor? Kentsel dönüşüm politikaları, gayrimenkul piyasası ve nezihleştirme dahilinde kültürün festivalleştirilmesi, imaj ve markalaştırma politikaları ve sanatın araçsallaştırılması sanatçıların ve küratörlerin çalışmasını nasıl etkiliyor? Nasıl fırsatlar, kısıtlamalar ve sorumluluklar ortaya çıkıyor? Tartışma kentsel müdahale olarak "Bienal Yapma" pratiğinin siyasi ve ekonomik karşılıkları ile ilgili konuları da irdeledi.
Bettina Springer, Berlin
Lorenzo Romito, Roma
Mari Paz Balibrea, Londra/Barselona
Ayça İnce, İstanbul
Paul McMillen, İstanbul
20.00 Film Gösterimi
"Çemberler: Ötekilerin Kentinde 8 Sene. Campo Boario 1999-2007"
Video Stalker
Kurgu Michaela Franzoso
Süre 20'
11 Haziran 2008, Çarşamba
17.00 Yeniden Yapılandırılmış Araçlar: Kullanım, Kötüye Kullanım ve Yanlış Kullanım İmkânları
İkinci panel sanatsal ve küratöryel konumların sunumundan oluşuyordu. Sanatsal projelerden beklenen işlev ve başarıyla ilişkili olarak, sanatçı, küratör ve kuramcılara iktidar süreçlerini tersine çevirmenin veya bu süreçlerle beraber/bu süreçlerin içinde çalışmanın hala mümkün olup olmadığı ve mevcut sistemi eleştirel bir araç olarak yeniden üretmenin veya kullanmanın ne anlama geldiği soruldu.
20.00 Açık Tartışma